Follow
Top
3-tips-voor-betere-fotos

3 tips die direct voor betere foto’s zorgen

3-tips-voor-betere-fotos

Ken je het gevoel dat je een foto wilt nemen van iets. De foto maakt. En daarna denkt, mmm in het echt was dit toch echt veel mooier? Heel vervelend en vaak ook frustrerend. Zeker als je niet direct weet aan wat het kan liggen. Graag help ik jou verder. Met deze drie tips garandeer ik jou dat jouw foto’s per direct beter gaan worden. Of je de foto nu neemt met jouw smartphone of met een professioneel toestel, het maakt geen verschil. Deze drie basis regels zijn altijd van toepassing.

1. Welbepaald doel

Je staat op het punt om een foto te maken. Voor je op de knop drukt denk je best nog heel even na. Stel jezelf de volgende vraag: Wat is het doel van de foto?

Een heel simpele vraag, het antwoord iets complexer. Het antwoord op deze vraag bepaalt heel veel zaken en vormen daarbij nog meer vragen die essentieel zijn. Welke sfeer heeft deze foto nodig? Past de belichting die ik kies bij het doel? De compositie die je zoekt te maken, zorgt die ervoor dat het onderwerp duidelijk wordt? 

Door hier heel even bij stil te staan, gaat je visie veranderen waardoor jij keuzes gaat maken die effectief een doel hebben. Op deze manier gaan jouw beelden ergens voor staan. Waardoor jouw foto direct veel meer tot de verbeelding gaat spreken.

2. Interesse in je onderwerp

Het klinkt allemaal heel logisch, interesse tonen in je onderwerp. Maar het komt vaak voor dat je iets van zelf sprekend gaat vinden. Een goed voorbeeld zijn bedrijfsportretten. Het kan snel beginnen aanvoelen als band werk. Persoon na persoon passeert, je dreigt je focus te verliezen. Maar het blijft ontzettend belangrijk om je focus te behouden, anders worden de foto’s doorheen de reeks slechter. Blijf daarom de mensen die voor jouw lens komen staan sturen, blijf je beelden analyseren en grijp in waar nodig. Wanneer je hier op let zal je zien dat tijdens de fotoshoot jouw foto’s dezelfde kwaliteit blijven hebben (en misschien zelfs beter worden).  

EXTRA TIP: Moet je iets fotograferen wat je nog nooit hebt gedaan? Verdiep jezelf in dit onderwerp voor je aan de fotoshoot start. Als je weet hoe alles werkt of wat de bijzonderheden zijn, kan je daar specifiek op focussen. Ik neem een voorbeeld uit het verleden. Toen ik begon met fotografie was ik nog maar net gestopt met wielrennen. De passie voor de fiets bleef en dat zorgde er voor dat je mij al snel kon terug vinden op locale wielerwedstrijden. Waarom was het voor mij makkelijker om dit in beeld te brengen dan andere sporten? Simpel, ik kende het onderwerp gewoon heel erg goed. Zo wist ik op welke details ik moest letten, welke zaken dat belangrijk waren en wat een renner zelf graag ziet in een foto.

Het onderwerp kennen is gewoonweg een enorm voordeel.

3. Bewegen, bewegen, bewegen

Herken je het moment waar je een foto wilt maken maar je realiseert jezelf dat je iets te ver weg staat? Snel even zoomen en klaar. Jammer genoeg is dit in vele gevallen de foute optie. De beste zoom lens ben jezelf, probeer een stap dichter te gaan staan. Verplaats jezelf, het kan wat oncomfortabel aanvoelen. Maar het is enorm belangrijk dat je jezelf verplaatst om goede beelden te maken. 

Dit kan je trouwens veel breder opvatten dan enkel maar naar voor en naar achter te bewegen. Voel jezelf niet te goed om bijvoorbeeld op de grond te gaan liggen, of ergens op te klimmen. Er zullen mensen raar opkijken, maar je zal zien het zal betere foto’s opleveren. Een laatste voordeel hierbij is een verhoogde kennis van je materiaal. Zo leer je welk effect de bolvormigheid van jouw lens heeft op een foto, waardoor jij dit kan uitspelen in jouw eigen voordeel.

Het zijn maar kleine tips, maar deze gaan echt een wereld van verschil maken. Wat dan ook jouw doel mag zijn van je foto’s. Maar vergeet niet dat niets van zichzelf komt. Zonder oefening brengen deze tips ook niet op. Pak dus je camera en probeer het!

Heb je vragen of opmerkingen? Dan beantwoord ik deze graag. Post ze in de comments of stuur me een bericht.

Post a Comment